Hoe mogen we je helpen?

Veelgestelde vragen zorgverzekering

De vergelijkingsperiode voor uw zorgverzekering is weer begonnen. 

Wij begrijpen dat dit proces verschillende vragen bij u oproept. Om u op weg te helpen hebben wij hieronder alvast antwoord gegeven op de meest gestelde vragen. Klik op een vraag en het antwoord zal er onder verschijnen. 

Welke verzekeraar het best bij iemand past, is voor iedereen verschillend. Er zijn namelijk verschillende factoren waarom iemand kiest voor een bepaalde verzekeraar. Denk hierbij aan de hoogte van de premie, het type basisverzekering of de contracten die de verzekeraar heeft met een zorgverlener. Voor persoonlijk advies kunt u altijd bij één van onze medewerkers terecht. Zij helpen u graag verder! 

Er zijn verschillende manieren waarop zorgkosten verlaagd kunnen worden. Start met het vergelijken van de zorgverzekeringen. Elk jaar wijzigt de premie van de zorgverzekering. Hierdoor kan het zijn dat het ene jaar maatschappij X het voordeligst is en het volgende jaar maatschappij Y. Vergelijk daarom elk jaar de premie met behulp van onze handige vergelijkingstool.

Daarnaast kan de maandelijkse premie verlaagd worden door het eigen risico te verhogen. Doe dit echter alleen wanneer u deze extra kosten op elk moment kunt betalen. Tip: zet het bespaarde bedrag maandelijks op uw spaarrekening als buffer. 

Als laatste is er de mogelijkheid om de premie per jaar te betalen i.p.v. per maand. Bij verschillende maatschappijen kan hierdoor tot wel 2% premie op jaarbasis worden bespaard.    

Jaarlijks kan iedereen in november en december gemakkelijk overstappen van zorgverzekeraar. Vergelijk eerst welke verzekering het best bij u past. Sluit vervolgens online, of met behulp van één van onze medewerkers, een zorgverzekering af. Bij het afsluiten van de nieuwe verzekering kunt u er voor kiezen, uw oude verzekering stop te laten zetten door uw nieuwe verzekeraar. Als u dit aanvinkt, zorgt de nieuwe verzekeraar er voor dat de huidige zorgverzekering wordt stopgezegd. U hoeft dan verder niets te doen.

Na 1 januari kan er alleen nog overgestapt worden naar een nieuwe zorgverzekeraar als de huidige zorgverzekering voor 1 januari  is opgezegd. Dan kan er tot 31 januari een nieuwe zorgverzekering af worden gesloten welke vervolgens met terugwerkende kracht ingaat vanaf 1 januari.  

Ja, als u niets veranderd aan uw zorgverzekering, blijft uw polis gewoon doorlopen.

Wel is het zo dat een zorgverzekeraar de inhoud, evenals de aanvullende dekking en premie, kan veranderen. Ook de contracten met zorgverleners kunnen elk jaar wijzigen, waardoor de mogelijkheid bestaat dat bepaalde zorgaanbieders niet meer worden vergoed. Daarom is het belangrijk dat u, ook als u de intentie heeft de polis ongewijzigd door te laten lopen, de dekkingen controleert en naloopt of deze nog passen bij uw huidige situatie. 

Een aanvullende verzekering kan fijn zijn als u veel zorgkosten heeft welke niet vanuit de basisverzekering worden vergoed. U betaald wel onnodig extra premie voor deze verzekering wanneer u weinig zorgkosten maakt. 

Op onze facebookpagina leggen wij u uit wanneer het wel of juist niet nodig is om een aanvullende verzekering af te sluiten. 

Ja dat kan! U heeft 14 dagen bedenktijd na het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering. In deze 14 dagen kunt u uw zorgverzekering bij de nieuwe verzekeraar annuleren.   

Ja en nee. Een zorgverzekeraar mag klanten niet weigeren voor de basisverzekering, ze hebben namelijk een acceptatieplicht. Deze acceptatieplicht geldt echter alleen voor de basisverzekering en niet voor de aanvullende verzekeringen. Hiervoor mogen verzekeraars klanten dus wel weigeren.

In onze zorgvergelijker kunt u ervoor kiezen om alleen verzekeringen te zien die geen medische selectie kennen. 

Er zijn drie typen basisverzekeringen: Natura, restitutie en budget. De verschillen tussen deze zorgverzekeringen zitten in de contracten met zorgverleners.

Budget: De budget verzekering is het voordeligst. Bij deze verzekering heeft de zorgverzekeraar echter wel maar weinig contracten met zorgverleners. Hierdoor bestaat de kans dat u hoge zorgkosten kunt krijgen als u naar een zorgverlener gaat zonder contract. Kiest u voor deze verzekering en heeft u zorg nodig? Dan is het belangrijk dat u van te voren controleert of de zorgverlener bij uw verzekeraar is aangesloten!

Natura: De natura verzekering is een uitgebreidere variant. Bij deze verzekering heeft de zorgverzekeraar bij meerdere zorgverleners contracten lopen. Behandelingen worden hierdoor bij het merendeel van de ziekenhuizen en zorgaanbieders vergoedt. Wanneer u naar een aanbieder gaat zonder contract, zal de verzekeraar wel een deel van de kosten vergoeden, maar zal ook een deel van de kosten bij u in rekening brengen. Kiest u voor deze verzekering en heeft u zorg nodig? Dan is het ook belangrijk om van te voren te controleren of de zorgverlener een contract heeft met de verzekeraar. 

Restitutie: Voor de restitutie verzekering zijn de kosten het hoogst, maar bij deze verzekering vergoedt de verzekeraar 100% van de gangbare zorgkosten die voortvloeien uit de basisverzekering (m.u.v. het eigen risico). Dit geldt voor zorgverleners met en zonder contract. U heeft hierdoor vrije keuze uit alle aanbieders en u hoeft van te voren geen rekening te houden met contracten.

De contracten die verzekeraars met zorgverleners hebben lopen, gelden overigens alleen voor planbare zorg en niet voor spoedeisende hulp.

Nee, elk gezinslid mag bij een andere zorgverzekeraar verzekerd zijn. Zo kan iedereen kiezen voor de best passende en voordeligste verzekering. Kinderen jonger dan 18 dienen op de polis van één van de ouders meeverzekerd te worden. Dit gebeurt niet automatisch, ouders moet dit zelf bij de  zorgverzekeraar aangeven. 

Tip: kies hierbij voor de ouder met het meest uitgebreide aanvullende pakket zodat ook het kind hier kosteloos van kan profiteren.

 

 

Wij hebben ook een handige zorgvergelijker waarin u kunt kijken welke zorgverzekering het best bij uw situatie past.

 Mocht u nog vragen hebben, kunt u altijd contact met ons opnemen. Onze medewerkers helpen u graag!

Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie