Hoe mogen we je helpen?

Baan kwijt. Hoe zit het met mijn koophuis?

Een koophuis en een stabiele baan met goed inkomen. Je geniet volop van je huis maar wat gebeurt er eigenlijk wanneer je stabiele baan verdwijnt? Kun je dan nog blijven wonen waar je nu woont? Hoe zit dat precies?

Soms loopt niet alles zoals je verwacht. Het bedrijf waar je werkt gaat failliet of herorganiseren waardoor je baan verdwijnt. Wat nu? Waar heb ik recht op? Wanneer je een arbeidsverleden hebt opgebouwd, kun je recht hebben op een Werkloosheidsuitkering ook wel bekend als een WW-uitkering. Deze uitkering kun je voor maximaal 2 jaar ontvangen tot je een nieuwe baan gevonden hebt. Soms is de uitkering lager dan normaal je inkomen is. Kun jij je hypotheekkosten dan nog betalen?

WW- uitkering

Gedurende de eerste twee maanden van de werkloosheid heb je recht op 75 procent van je inkomen, daarna zakt de uitkering naar 70 procent van je loon. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen kan jouw baan verliezen een grotere terugval in inkomen betekenen. Er geldt namelijk een maximum dagloon waar je een uitkering over krijgt. Het maximum dagloon bedraagt in 2023 ongeveer 264,57 euro. Bij een hoger inkomen is de terugval in inkomen groter bij werkloosheid.

Risico’s verkleinen

Wanneer je een huis gaat kopen wordt de maximale hypotheek afgestemd op het inkomen dat je dan hebt. Bij het verliezen van je baan kan je inkomen sterk dalen, waardoor je mogelijk je hypotheek niet meer kan betalen. Hier moet je wel rekening mee houden wanneer je een huis gaat kopen. Door de hoge huizenprijzen zit er vaak niks anders op dan een maximale hypotheek nemen, maar wanneer je de kans hebt, is het zeker aan te raden om niet de maximale hypotheek te nemen. Hierdoor bouw je een beetje extra financiële zekerheid in.

Wil je vooraf weten tot hoe laag je inkomen kan gaan? Bespreek dit met je hypotheek adviseur. Hij of zij kan ook een berekening maken met een lager inkomen, zodat je altijd goed zit. Als je weet dat je met de maximale hypotheek geen reserves op kan bouwen, betekent dat wanneer je inkomen drastisch verlaagt jij de hypotheekkosten niet meer kan betalen.

Lager inkomen bij het vinden van een nieuwe baan

Ook na de periode van werkloosheid kan er een tekort blijven. Dat gebeurt bijvoorbeeld doordat je een lager inkomen krijgt in je nieuwe baan. Als hierdoor de hypotheeklasten moeilijk betaalbaar blijven, kun je in gesprek gaan met de hypotheekadviseur voor een oplossing gericht op de nieuwe situatie.

 Tekst: Eline van der Salm | Beeld: pixabay.com

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 10-11-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Onze vestigingen
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie