Hoe mogen we je helpen?

Hoe voorkom je dat je in de schulden beland?

Weet jij wat er maandelijks binnenkomt en wat er uit gaat? Niet iedereen vindt dit even makkelijk en heeft moeite met rondkomen. Zo wordt de kans op schulden een stuk groter. Schulden kunnen ontstaan door te veel uitgaven. Bijvoorbeeld wanneer er een grote onverwachte kostenpost op je pad komt zoals een kapotte auto of plotseling hoge energiekosten. Maar schulden kunnen ook ontstaan door minder of geen inkomsten. Je gaat er standaard vanuit dat iedere maand je salaris op je bankrekening wordt bijgeboekt, net als een ondernemer die er vanuit gaat dat zijn onderneming succesvoller wordt en blijft. Maar wat als dat niet zo is? Soms kunnen omstandigheden veranderen waarop je geen invloed hebt. Bijvoorbeeld wanneer je werkgever failliet gaat, je permanent in de ziektewet belandt of wanneer je onderneming onvoldoende omzet draait. Je inkomsten zijn er niet, maar de vaste maandelijkse lasten lopen gewoon door.

Hoe kan ik dit voorkomen?

Schulden kunnen worden voorkomen op verschillende manieren. Start bij het in kaart brengen en het zo veel mogelijk drukken van je uitgaven.  Veel mensen denken dat zodra ze meer inkomsten ontvangen, ze meer kunnen uitgeven. Maar ben bewust van het risico dat zodra het inkomen daalt – om welke reden dan ook –, je deze leefstijl niet kunt volhouden. Daarom kiezen andere mensen ervoor om de maandlasten te drukken of te verlagen zodat zij financieel ruimte creëren. Inzicht krijgen in je uitgaven kan met een huishoudboekje of gratis apps. Een overzicht vind je hier

https://www.wijzeringeldzaken.nl/huishoudboekjes/

Schulden kun je ook voorkomen door een ‘noodpotje’ te hebben en spaardoelen te plannen. Een noodpotje is een spaarpotje wat je hebt gevuld voor onverwachtse hoge rekeningen. Dit potje gebruik je dus echt alleen daarvoor en niet voor een spontane vakantie of een nieuwe auto maar enkel en alleen voor nood. Maak voor andere dingen die je graag wilt (die nieuwe auto of heerlijke vakantie) een aparte spaardoel.

Samenvattend schulden kun je voorkomen door grip aan de ene kant en reserve aan de andere kant.  

Dreigen er schulden? Praat erover!

Schulden zijn niet iets om je voor te schamen, het komt vaker voor dan je denkt. Vaak zijn schulden van een paar honderd euro te overzien en met een plan te verhelpen. Met de quickscan weet je direct of je zelf aan de slag kan met ons aflosplan of dat in jouw situatie een andere oplossing beter past. Kijk voor de tool op

https://zelfjeschuldenregelen.nibud.nl/quickscan

Wanneer je dieper in de schulden zit, heb je vaak hulp nodig om hier vanaf te komen. Professionele hulp kun je inschakelen bij je gemeente. Afhankelijk van je situatie kan de gemeente met je mee kijken, je begeleiden met een budgetcoach en eventueel aanmelden voor andere hulp.

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 16-10-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Onze vestigingen
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie