Hoe mogen we je helpen?

Wij gaan samenwonen, hoe zit dat financieel?

Jullie hebben samen een huis gekocht, gefeliciteerd! Hebben jullie al alles van de financiën met elkaar besproken? Het is namelijk niet eenvoudig om direct samen te gaan wonen. Welke zaken moeten nog geregeld worden voordat jullie klaar zijn voor het avontuur?

Overlijdensrisicoverzekering

Om een hypotheek af te sluiten is een overlijdensrisicoverzekering verstandig. Bij een overlijdensrisicoverzekering (ORV) verzeker je een bepaalde bedrag en dit wordt uitgekeerd bij overlijden voor een bepaalde datum van de verzekerde aan de begunstigde.  De uitkering stelt jouw  nabestaanden bijvoorbeeld in staat de hypotheek (deels) af te lossen om zo de vaste lasten van de overgebleven partij te verlagen. Zo kan diegene in de woning blijven wonen. De maximum leeftijd bij aanvang van een overlijdensrisicoverzekering ligt bij de meeste verzekeraars tussen 60 en 74 jaar. Daarnaast is ook de eindleeftijd van belang. Dat is de leeftijd die je hebt op het moment dat de verzekering stopt. De maximale eindleeftijd ligt bij de meeste verzekeraars tussen de 70 en 80 jaar.

Je hebt vooraf aangegeven wie degene wordt waar de uitkering aan betaalt wordt: de zogeheten begunstigde. Wanneer je samen met je partner een huis koopt, is het slim om dit samen door te nemen. Als je al een gekocht huis had, kan er iemand anders staan als begunstigde.  Wil je dat je huidige partner begunstigde wordt? Laat dat dan aantekenen in de polis. Anders kan de situatie ontstaan dat de uitkering bij overlijden niet terechtkomt bij de partner.

Jij betaalt dit, ik betaal dat

Het klinkt gemakkelijk, de vaste lasten verdelen. Toch geeft dit vaak meningsverschillen. Maak daarom duidelijke afspraken. Noteer deze afspraken altijd zodat er later geen verwarring ontstaat. Mocht je hier zelf niet aan uitkomen, kan de notaris hier ook bij helpen. Zodra je goed hebt afgesproken wie wat betaalt is het slim om een gezamenlijke rekening te openen voor de vaste lasten. Ze zeggen ook wel eens, een huishouden heeft zes rekeningen:

Een gezamenlijke rekening voor het betalen van alle vaste lasten en gezamenlijke uitgaves. Een gezamenlijke spaarrekening voor bijvoorbeeld een gezamenlijk spaardoel. Denk aan een nieuwe gezamenlijke auto, een aanbouw of al willen sparen voor de kinderen. Daarnaast heeft ieder individu zijn eigen betaalrekening, deze gebruik je voor je eigen uitgaven zoals bijvoorbeeld je zorgverzekering en een ieder een eigen spaarrekening die je gebruikt voor je eigen hobby’s en uitjes.

Kloppen de verzekeringen?

Nu je gaat samenwonen, ga je ook samen kijken naar alle schade verzekeringen voor het huis, de spullen en jezelf. Zo heb je samen een opstalverzekering, inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering nodig. Ieder een aparte verzekering heeft geen zin. Dus bespreek welke verzekering je samen kiest. Ook kan het veel geld opleveren om de autoverzekeringen aan elkaar te koppelen en alle verzekeringen in één pakket te plaatsen. Geef het samenwonen ook door aan je pensioenfonds. Bij overlijden kan er namelijk recht bestaan op een nabestaandenpensioen voor de partner. 

 

 Tekst: Eline van der Salm | Beeld: pixabay.com


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 02-10-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Onze vestigingen
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie