Hoe mogen we je helpen?

Ik heb negatieve schadevrije jaren, en nu?

Schadevrije jaren zijn - zoals het woord zegt - het aantal jaar dat je geen schades hebt geclaimd. Na het claimen van schuldschade verlies je direct vijf schadevrije jaren. Als beginnend bestuurder kan dit dus betekenen dat je direct negatieve schadevrije jaren hebt, maar wat zijn hier de gevolgen van?

Autoverzekering premies

Een verzekeraar baseert de hoogte van een premie op het risico dat een automobilist mee brengt. Een beginnend bestuurder is vaak een groter risico dan iemand die al twintig jaar rijdt. Ook kan een duurdere auto meer premie opleveren door een groter risico. Ook doet de woonplaats mee aan de premiebepaling van een autoverzekering. Een grotere stad draagt meer risico dan een klein dorp. Tevens betaal je met weinig schadevrije jaren een stuk meer premie dan iemand met heel veel schade vrije jaren.

Hoe krijg je negatieve schadevrije jaren?

Bij een schadeclaim met terugval lever je standaard vijf schadevrije jaren in. Als beginnend bestuurder of als je voor het eerst een eigen autoverzekering afsluit, heb waarschijnlijk minder dan vijf schadevrije jaren opgebouwd. Hierdoor kom je dus direct in een maluspositie. Dit betekent dat je negatieve schadevrije jaren hebt.  Ook ervaren bestuurders kunnen in een maluspositie terecht komen als er bijvoorbeeld meerdere schuldschades worden geclaimd in een relatieve korte periode of als je als gezin een tweede auto erbij koopt die op 0 schadevrije jaren begint. Als je dan binnen 5 jaar een schuldschade maakt, heb je dus ook een maluspositie te pakken. Bij negatieve schadevrije jaren krijg je in plaats van korting op de polis, een extra toeslag. Deze toeslag kan behoorlijk hoog zijn, bij sommige verzekeraars zelfs het dubbele van een normale premie.

Schades

Het kan zijn dat het voor jou voordeliger is om een kleine schade niet te claimen bij je verzekeraar. Je verliest namelijk altijd vijf schadevrije jaren wanneer je schade veroorzaakt, ongeacht het schadebedrag. Daarom kan het dus slimmer zijn om een kleine schade op je te nemen, de kosten uit eigen zak te betalen zodat je geen terugval hebt in schadevrije jaren. Je hebt overigens nog één jaar na schadedatum om te beslissen om een schade wel of niet voor eigen rekening te nemen.

Leasen

Soms kun je schadevrije jaren verliezen zonder dat je schades veroorzaakt. Bijvoorbeeld omdat je een lange tijd geen eigen autoverzekering hebt afgesloten. Per verzekering bouw je apart schadevrije jaren op en als je die polis beëindigd, worden de schadevrije jaren nog 3 jaar bewaard in een datasysteem. Na 3 jaar komen de schadevrije jaren te vervallen en moet je weer beginnen bij 0. Het kan ook zijn dat je geen schadevrije jaren opbouwt omdat je kiest om een auto te leasen. Je kunt natuurlijk zowel particulier als zakelijk een auto leasen. Het leasebedrijf regelt dan ook de verzekering waardoor je zelf geen schadevrije jaren opbouwt tenzij je dit specifiek hebt afgesproken. Je kunt natuurlijk ook een autorijden via je werkgever. Dan bouw je ook geen schadevrije jaren op, tenzij je dit specifiek hebt afgesproken. Laat je daarom goed informeren voordat je gaat leasen!

Hoe zit …?

Heb je een vraag over je schadevrije jaren? Twijfel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag alle vragen te beantwoorden rondom schadevrije jaren en andere financiële- of verzekeringsvragen.

 Tekst: Eline van der Salm | Beeld: pixabay.com


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 30-09-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Onze vestigingen
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie