Hoe mogen we je helpen?

Verplichte verzekeringen

Verzekeringen. Ze zijn het leven in geroepen om mensen te beschermen voor onvoorziene financiële situaties. Zoals de vuistregel is: verzeker wat je financieel zelf niet kunt dragen. Het is daarin dus aan jezelf te bepalen voor welke kosten je zelf op zou willen draaien en je welke graag verzekerd ziet. Uiteraard zijn er wel verzekeringen die je verplicht bent om te nemen wanneer je in Nederland 18 jaar of ouder bent.

Zorgverzekering

Iedereen heeft recht op medische zorg. De overheid heeft daarom ook bepaalt dat jij verplicht bent een zorgverzekering af te sluiten. De zogeheten basisverzekering moet worden afgesloten. Afhankelijk van je inkomen bepaalt de overheid hoeveel je hiervan zelf dient te betalen. Daarom krijg je van de overheid iedere maand zorgtoeslag. Bij het niet betalen van je zorgverzekering wordt dit gemeld bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK) als wanbetaler. Vanaf dit moment moet je iedere maand je premie betalen en een boete. Je bent nog steeds verzekerd voor kosten maar je kunt niet wisselen van verzekeringsmaatschappij. Deze boete wordt verrekend met je zorgtoeslag en komt bij langdurig niet betalen de deurwaarder.

WA verzekering (motorrijtuigenverzekering)

Vanaf het moment dat er een vrachtwagen, bestelauto, auto, motor, bromfiets of snorfiets op je naam staat, ben je verplicht deze te verzekeren. Dit geldt voor alle voertuigen met een kenteken. Tegenwoordig dus ook tractoren en fietsen die sneller gaan dan 25 kilometer per uur. Je moet ze verzekeren ook al staan ze in de garage en kom je er niet mee op de openbare weg. Je hebt geen verzekeringsplicht als je het kenteken schorst. Dit betekent dan ook dat je niet meer de openbare weg mag. Je moet een voertuig met kenteken minimaal Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) verzekeren. Deze verzekering draagt dan de schade die jouw voertuig aan een andere auto aanbrengt. Het onverzekerd laten van een auto kan je een bekeuring door de RDW of politie opleveren.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering is er voor om alle gevolgschade aan zaken die vast zitten aan de ‘stenen’. Dit is uiteraard een plat gezegde en daar valt veel meer onder dan alleen dat. Met een opstalverzekering verzeker je jouw woonhuis en alle vaste zaken die daarbij horen en tuin- en alle vaste zaken die daarbij horen - voor schade. Hoe deze verzekert, ligt aan de dekking. De hypotheekvertrekker zal verzekering in de contractuele afspraken tussen jou en hen verplichten.

 

  Tekst: Eline van der Salm | Beeld: pixabay.com


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 18-09-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Onze vestigingen
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie