Hoe mogen we je helpen?

Veilig internetbankieren zo doen we dat bij de RegioBank

Als zelfstandig adviseur van de Regiobank vinden wij het belangrijk dat iedereen zo goed mogelijk wordt ingelicht, maar ook geadviseerd over internetfraude en manipulatietechnieken van internetcriminelen. Zo geven wij interactieve workshops, waarin we ook de politie in de omgeving betrekken. De Regiobank en de politie werken nauw samen om criminelen slim af te zijn. Zo zorgen wij voor de veiligheid van de burgers in de buurt en natuurlijk van onze klanten.

Onderstaande begrippen zijn de meest voorkomende technieken van internetcriminelen

De hulpvraag: de internetcrimineel gebruikt uw persoonlijke informatie om hulp de vragen.

Voor wat hoort wat: u moet altijd een tegenprestatie leveren om er iets ervoor terug te krijgen.

Baiting: u krijg gratis producten/diensten aangeboden, die te mooi om waar te zijn.

Phishing: een vorm van e-mailfraude om u te lokken naar een valse link.

Vishing: telefoonfraude, u wordt opgebeld door een oplichter en moet iets opsturen, downloaden of overmaken.

Smishing: U ontvangt een link van een organisatie via sms, die u leidt naar een valse pagina.

Voorbeelden frause

Meest voorkomende variant: Spoofing

Een veel voorkomende vorm van internetmanipulatie is spoofing. Dit is een slimme truc die internet criminelen gebruiken om u vertrouwen te winnen en geld te smokkelen. Dit gaat als volgt: u wordt gebeld door een zogenaamde bankmedewerker (RegioBank) of de technische dienst van Microsoft. De medewerker geeft aan dat u technische problemen heeft of dat u pas is verlopen. U wordt verzocht om een bepaald programma te instaleren of uw persoonlijke gegevens in te sturen via een link. Vaak wordt u onder druk gezet (u heeft gevolgen als u niks doet). Uiteindelijk moet u een behoorlijk bedrag betalen voor de ondersteuning of de medewerker heeft al toegang tot uw bankrekening (dan kan hij uw rekening leegroven). Tot slot vraagt de medewerker om geld over te maken naar een buitenlandse rekening of via Western Union (zo wordt het rekeningnummer niet herkend door autoriteiten).

De techniek Spoofing wordt ontzettend vaak gebruikt door internetcriminelen en komt ook in Nederland aanzienlijk veel voor. Dit geeft ook de Politie uit Veghel zelf aan: ‘wij krijgen ontzettend veel meldingen van burgers die zijn opgelicht door spoofingcriminelen.’ Met spoofing wordt een bepaald bedrijf zo erg geïmiteerd dat men niet eens doorheeft dat er een crimineel achter zit en dus wordt opgelicht. Internetfraude is een misdrijf en mag dus echt gerapporteerd worden met het nummer ‘112.’ Bel dus naar 112 als u iemand verdenkt van internetfraude of als u bent opgelicht.

 

Handige tools & informatie om internetfraude te voorkomen:

  • Rapporteer altijd fraudtelefoontjes en fraudemails via e-mail@regiobank.nl
  • Installeer de kopie-ID app van Rijksoverheid, om je ID altijd op een veilige manier te versturen
  • Check altijd het e-mailadres van de mail die u ontvangt
  • Check altijd het rekeningnummer en of de rekening klopt in verband met de tenaamstelling
  • Controleer op fraudehelpdesk.nl waar criminelen recentelijk mee bezig zijn
  • Bel altijd terug op het oude vertrouwde nummer van uw persoonlijke contacten die uw benaderen voor geld
  • Geef nooit zomaar uw bankgegevens door, laat nooit uw pas uitlenen aan een onbekende en geef zeker ook nooit uw pas thuis af aan een zogenaamde ‘bankmedewerker.’
  • Let altijd op de toon van de spreker, als u vaak onder (tijds)druk wordt gezet en uw vooral een vorm van angst krijgt als uw iets niet op tijd doet dan is het bijna altijd goed mis.
  • Controleer altijd of u oprecht door uw bank of een andere organisatie wordt gebeld, bel altijd terug naar het algemenr nummer van de organisatie en vraag even of u door ze gebeld bent.

Wees altijd  op de hoede van internetcriminelen, check www.RegioBank/veilig-bankieren voor meer informatie

Regelmatig geven wij workshops over veilig internetbankieren. Dit doen wij samen met de lokale politie. Wilt u hieraan deelnemen? Laat het ons dan weten via onderstaand contactformulier. 

Foto met politie


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 26-04-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Onze vestigingen
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie