Hoe mogen we je helpen?

Code rood, ben ik nog steeds verzekerd?

Niets is zo onvoorspelbaar als het weer. Toch heeft het KNMI een redelijke indruk wat wij de komende dagen kunnen verwachten. Bij zware weersomstandigheden worden er kleurcodes afgegeven. Deze zijn het leven in geroepen zodat mensen zelf een inschatting kunnen maken of het verantwoord is om de weg op te gaan. Dit kan af worden gegeven voor storm, windstoten, mist, gladde wegen etc. Bij code rood wordt vaak ook aangeraden niet de weg op te gaan en je reis uit te stellen. Dit is niet altijd mogelijk, dus wat zijn de gevolgen bij een ongeval? Keert je autoverzekeraar uit als je ondanks de waarschuwing toch de weg op gaat?

Wat betekenen de kleurcodes?

De codering hangt af van het huidige weer dat er op dat moment speelt. Je hebt de kleurcodes Geel, Oranje en rood. Aan iedere code zit ook een bepaald advies.

Code geel

Wees alert: De weersomstandigheden zorgen voor extra gevaar in het verkeer. Let goed op en pas je snelheid op de omstandigheden aan.

Code Oranje

Wees voorbereid: Grote kans op gevaar op de weg door extreem weer. Als je wel de weg op moet, hou dan rekening met zware weersomstandigheden.

Code rood

Weeralarm: Ga de weg niet op. Extreem weer kan impact hebben op heel de samenleving. Zelfs bij een kleine kans op zwaar weer kan de code worden afgegeven, zeker als de veiligheidsrisico’s te groot worden.

Wat doet mijn verzekering?

Geen zorgen, je auto is nog steeds verzekerd. Ondanks de adviezen zal je autoverzekering je niet in de steek laten. Soms is er bij code rood nog steeds nood om de weg op te gaan, waardoor schade kan ontstaan. Voor je eigen veiligheid moet je de codes wel respecteren en ook zeker niet het gevaar gaan opzoeken.

Veel mensen denken dat code rood ook direct een negatief reisadvies is. Dit is echter niet het geval. Weercodes zijn vaak voor een dag tot een paar dagen. Wanneer een negatief reisadvies wordt gegeven is de dreiging groter dan code rood zoals wij die in Nederland kennen. Denk hierbij aan oorlog, een gezondheidscrisis of overstromingen. Ga je wel naar een land met negatief reisadvies, dan is biedt de reisverzekering vaak geen dekking.

 

Tekst: Eline van der Salm | Beeld: Adobe Firefly


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 06-09-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Onze vestigingen
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie