Hoe mogen we je helpen?

e-fatbikes en e-steps

Begin dit jaar is de helmplicht ingegaan. Hierdoor is de populariteit van e-bikes, speedpadelecs, e-fatbikes, e-steps, segways en elektrische bakfietsen flink gestegen. De snelheden van deze voertuigen kunnen flink uiteenlopen en hanteren daarom ook verschillende regels. Dus hoe zit het met de verzekering en aansprakelijkheid?

Licht elektrische voertuigen

Vaak kun je met een licht elektrisch voertuig (LEV’s) relatief kleine afstanden afleggen. Hierdoor vallen ze niet onder de bestaande wetgeving. Sinds 2019 vallen deze voertuigen onder de categorie “Bijzondere bromfietsen”. De minister van infrastructuur en waterstaat bepaalt welke voertuigen hieronder vallen en dus de openbare weg op mogen. Voldoen de voertuigen niet aan de eisen van de reguliere of bijzondere bromfiets, dan mogen ze niet de openbare weg op. Een voorbeeld hiervan zijn monowheels, hoverboards en elektrische skateboards.

E-fatbikes

De populariteit van de elektrische fiets is de afgelopen jaren veel toegenomen. Zeker onder de jeugd begint de elektrische fiets steeds aantrekkelijker te worden. Hierdoor is de populariteit van de e-fatbike ook toegenomen. Dit is een elektrische fiets met opvallend dikke banden. Je hebt er geen rijbewijs, helm en ook geen verzekering voor nodig. Ook heeft deze fiets geen leeftijdsbeperking. Ze vallen daarom ook onder de regeling van de elektrische fietsen.  Ze mogen op de openbare weg als ze niet harder kunnen dan 25 km per uur en een vermogen hebben van minder dan 250 watt. E-fatbikes die hier aan voldoen, kunnen dus ook verzekerd worden zoals een elektrische fiets. Wil je hier graag meer over weten? Neem even contact met ons op en we geven je uitgebreid antwoord op je vragen.

E-steps

Je ziet ze vaak in het buitenland, de bekende groene elektrische step. Een gemakkelijke manier om door de stad te reizen. In Nederland begint daarom ook interesse te komen voor de steppen. Helaas zijn het grootste deel van deze steppen (nog) niet legaal in Nederland en ook niet op de openbare weg mogen. De meeste e-steps hebben geen kenteken en zijn dus niet goedgekeurd door de RDW. Zonder kenteken kunnen de steps ook niet worden verzekerd. Goedgekeurde steps krijgen een blauwe kentekenplaat, aldus de RDW. Met een blauw kenteken kan de step in sommige gevallen worden verzekerd als een snorfiets. De eigenaar moet wel minimaal 16 jaar zijn en een verplichte WA-verzekering hebben afgesloten. Veel steps hebben nog matige remmen en raken snel uit balans waardoor ze niet door een RDW-keuring heenkomen en niet de openbare weg op mogen.

Aanschaf

Het feit dat er niet-goedgekeurde e-fatbikes of e-steps verkocht worden, wil niet zeggen dat deze ook allemaal te verzekeren zijn en de openbare weg op mogen. Motorvoertuigen moeten nu eenmaal aan wettelijke eisen voldoen. Veroorzaakt je niet goedgekeurd voertuig schade op de openbare weg? Dan kan de verzekeraar zeggen dat hier geen dekking voor is. Onze adviseurs kijken graag met je mee naar de mogelijkheden!

 

  Tekst: Eline van der Salm | Beeld: Freepik


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 04-08-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Onze vestigingen
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie