Hoe mogen we je helpen?

Het gevaar van Koolmonoxide (CO)

Koolmonoxide, een sluipmoordenaar

Koolmonoxide ontstaat bij een gasfornuis, kachel, cv ketel of openhaard als er te weinig zuurstof bij verbranding van olie, gas of hout is. Ook ontstaat het als bovenstaande verbrandingstoestellen slecht onderhouden worden of slecht aangesloten zijn.

Wat is het gevaar van Koolmonoxide?

Het gevaar van koolmonoxide is dat je het niet ziet of ruikt, maar als je het inademt dan kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. Het kan onschuldig beginnen met griepachtige klachten die zo erg kunnen worden dat je in het ziekenhuis terecht komt. Elk jaar overlijden er zelfs 10 mensen in Nederland aan koolmonoxidevergiftiging. Hierdoor wordt koolmonoxide een echte sluipmoordenaar genoemd.

Hoe kun je het voorkomen?

Door aanschaf van een koolmonoxidemelder, kun je jezelf beschermen tegen vergiftiging. De sensor van een koolmonoxidemelder bestaat uit gel. In deze gel zit zwavelzuur. Als de sensor in de rookmelder in aanraking komt met hoge concentraties koolmonoxide dan ontstaat er een chemische reactie en slaat een alarm over.

Het verschil tussen een rookmelder en een koolmonoxidemelder

Soms denkt men dat de koolmonoxidemelder hetzelfde is als een rookmelder, maar dat is het niet. Het verschil is dat rook omhoog stijgt en koolmonoxide laag blijft hangen. Een rookmelder bevestig je altijd aan het plafond en een koolmonoxidemelder op 1.5 hoogte aan een muur. De melder kan je het beste plaatsen in ruimtes met een geiser, cv-installatie, boiler of gaskachel.

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 02-11-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Onze vestigingen
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie