Hoe mogen we je helpen?

Worden zonnepanelen standaard meeverzekerd op je woonverzekering?

De energieprijzen zijn ook in 2023 aan de hoge kant. Hierdoor wordt het nemen van zonnepanelen aantrekkelijker voor de Nederlanders. De prijzen van de zonnepanelen worden ook steeds lager en de opbrengsten worden steeds hoger. Daarom is de overstap naar zonnepanelen vaak niet eens meer de vraag. Maar zijn zonnepanelen wel standaard meeverzekerd op alle woonverzekeringen?

Veel maatschappijen zien dit als een automatisme en worden de zonnepanelen gewoon meegenomen in je opstal- of inboedelverzekering. Dit is echter niet bij alle maatschappijen. Wil jij weten of ze worden mee verzekerd? Vraag het je adviseur! Die kan hier uitgebreid op antwoorden.

Opstal of inboedel?

Je hebt zonnepanelen op je dak gelegd en bent aan het kijken naar de verzekering. Hoort dit nu bij de opstalverzekering of is dit toch een inboedelverzekering? Vaak liggen de zonnepanelen vast op de woning zoals op het dak of aan de gevel. Bijna alle opstalverzekeringen zeggen dat je zonnepanelen vastgenageld aan de woning moeten zitten. Zijn het losse panelen zoals in de tuin of op plat dak, dan moeten ze vaak verzwaard zijn. Is dit niet het geval? Dan kun je bij sommige verzekeraars deze niet verzekeren via de opstalverzekering, dan mag je ze onder de inboedelverzekering meenemen.

Zijn mijn losse panelen verzekerd tegen diefstal?

Je panelen liggen los op je plat dak of in de tuin. Zijn deze verzekerd tegen diefstal? Dit kun je terug vinden in je polis. De meeste inboedel- en opstalverzekeringen vergoeden diefstal alleen als er sporen zijn van (in)braak. Geef bij je adviseur of verzekeraar altijd aan dat het om losliggende panelen gaat. Dan kunnen zij kijken of je goed bent verzekerd voor eventuele diefstal of wat je zou kunnen aanpassen zodat je goed verzekerd bent.

Ik woon in een huurhuis, hoe verzeker ik mijn zonnepanelen?

Jouw huurhuis een upgrade geven door er zonnepanelen op te leggen? Dat kan! Maar waar moet je die verzekeren? Het is belangrijk te weten dat de woning niet van jou is. Daardoor kun je geen opstalverzekering afsluiten. Wel kunnen de panelen worden meeverzekerd op de inboedelverzekering middels het huurdersbelang. Wanneer jouw verhuurder de zonnepanelen neerlegt, hoef je hier niks voor te doen. Het is de verantwoordelijkheid van de verhuurder hier een goede verzekering voor af te sluiten.

Wordt alle schade vergoed?

Kortgezegd: nee, niet alle schade wordt vergoed. Dit is ook per verzekeraar verschillend wat wel en wat niet vergoed wordt. Lees daarom goed de polis door of vraag ernaar bij je adviseur. Je adviseur kan vaak ook beter toelichten waarom iets niet vergoed wordt.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 14-08-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Onze vestigingen
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie