Hoe mogen we je helpen?

Welke verzekeringen sluit je af bij het kopen van een huis?

Jij als eigenaar van je woning loopt verschillende risico’s. Risico op schade aan je woning bijvoorbeeld. Ook kan het zo zijn dat je arbeidsongeschikt of werkloos raakt waardoor je de hypotheek niet meer kan betalen. Ook kan er een conflict ontstaan rondom je woning. Je kunt je voor veel risico’s verzekeren, maar is het in jouw situatie ook nodig? Denk goed na waar jij je voor wilt verzekeren.

Hieronder zijn de verschillende verzekeringen omschreven bij de aankoop van een huis:

aasprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die jij, je huisgenoten, je huisdieren en je eigendom bij derden aanrichten. Voor je eigen woning geldt dat een dakpan van jouw huis tijdens een storm op de auto van je buren kan vallen. Of er valt een boom in jouw tuin in de tuin van de buren. Hier kun jij aansprakelijk voor worden gesteld. De schade kan hoog oplopen, vooral wanneer er sprake is van letsel.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Het kan altijd gebeuren dat je arbeidsongeschikt raakt. Dit zou betekenen dat je een terugval hebt op je rekening of niets meer. Bijvoorbeeld wanneer je een eigen bedrijf hebt en je functie niet meer kunt uitoefenen. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je je inkomen verzekeren, zodat je je hypotheek kunt blijven betalen. Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen kennen verschillende voorwaarden die bepalen of en wat je vergoed krijgt.

Inboedelverzekering

De schade aan je inboedel kan door inbraak, brand of lekkage flink oplopen. Een inboedelverzekering dekt de materiële schade die aan je inboedel is ontstaan door brand, brandblussing, ontploffing, blikseminslag, storm, inbraak, diefstal, neerslag of vorst.

Bij de inboedelverzekering gelden vaak beperkingen voor bijzondere bezittingen en de dekking buitenshuis. Ook zijn er grote verschillen in de hoogte van de premie.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering verzekert je woning tegen schade door brand, storm en inbraak. De verzekering moet ingaan op de dag dat je woning wordt opgeleverd en wordt dan ook verplicht gesteld door je hypotheekverstrekker.

Overlijdensrisicoverzekering

Koop je samen met een partner een woning, dan is je hypotheek vaak vastgesteld op twee inkomens. Als een van jullie komt te overlijden valt een inkomen weg, maar de woonlasten blijven wel gelijk. En als je kinderen hebt is het maar de vraag of je evenveel wilt of kunt blijven werken. De overlijdensrisicoverzekering dekt dit risico en keert bij overlijden een vastgesteld bedrag uit aan de nabestaanden. Zo voorkom je financiële problemen bij je partner of kinderen. Sommige geldverstrekkers stellen het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering zelfs verplicht.

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering bepaal je zelf welk bedrag je per partner wilt verzekeren. Hierbij kan het gaan om een vast bedrag. Maar het is ook mogelijk om het verzekerde bedrag tijdens de looptijd te laten afnemen, omdat je al een deel van de lening hebt afgelost (of gespaard voor aflossing). Deze verzekering sluit je dan af samen met een hypotheek waarop wordt afgelost, bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Het verzekerde bedrag loopt dan in lijn met de restschuld.

Rechtsbijstandverzekering

Wanneer je in een juridisch conflict rondom je woning terecht komt, krijg je via je rechtsbijstandverzekering hulp bij juridische procedures. Denk bijvoorbeeld aan een conflict met je aannemer, maar ook aan geschillen bij het kopen van een nieuwe woning. Of met je buren.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 27-03-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Onze vestigingen
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie