Hoe mogen we je helpen?

Nieuwe wetgeving rond installatie en onderhoud Cv-installaties

Per 1 april 2023 moeten installatiebedrijven CO-vrij gecertificeerd zijn om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Koolmonoxidevergiftiging komt nog te vaak voor in Nederland. In ruim 1 op de 10 van de gevallen overlijdt het slachtoffer. En 38% van de slachtoffers houdt blijvende klachten. Genoeg reden voor de overheid om dit probleem aan te pakken. 

Wat is koolmonoxidevergiftiging?
Koolmonoxidevergiftiging is een gevolg van een verhoogde aanwezigheid van koolmonoxide in het bloed. De vergiftiging kan mild tot ernstig zijn en zelfs dodelijk aflopen. Daarnaast kan het acuut zijn of opgebouwd over een langere periode.

Hoe herken je een koolmonoxidevergiftiging?
De symptomen van een vergiftiging zijn verschillend. Hoofdpijn, duizelig, misselijk, flauwvallen, benauwd en een onregelmatige hartslag zijn voorbeelden van de symptomen. Bij een opbouw over een langere periode nemen de klachten toe bij blootstelling. 

Tip van Van Kuringe
Eerder maakte wij samen met de lokale brandweer hierover dit filmpje. 
 
 
CO-vrij gecertificeerd, hoe zit dat?
Per 1 april 2023 mogen alleen nog bedrijven met een CO-vrij certificaat werken aan gasverbrandingsinstallaties. Je bent dus verplicht om installatie, onderhoud en reparatie aan jouw cv-ketel, geiser, gashaard of gaskachel door een gecertificeerd bedrijf te laten doen. Zelf aan de slag? Dat is strafbaar. 
 
Waarom is CO-vrij ingevoerd?
Elk koolmonoxide ongeval is er 1 teveel. Uit onderzoek blijkt dat 88% van de ongevallen gebeurde bij een door een erkend installateur aangelegde of onderhouden toestel. Dit was aanleiding voor de overheid om de eisen rondom installatie, onderhoud en reparatie aan gasverbrandingsinstallaties opnieuw vast te stellen. 
 
Wat zijn de gevolgen van de nieuwe eisen aan installateurs voor mij?
Je bent verplicht een CO-vrij gecertificeerd bedrijf inschakelen voor installatie, onderhoud en reparatie aan bijvoorbeeld jouw CV-ketel. Het is ook aan jou om te controleren of het bedrijf CO_vrij gecertificeerd is. En je mag niet meer zelf aan een gasverbrandingsinstallatie sleutelen.
 
Hoe herken je een gecertificeerd bedrijf?
Je herkent een CO-vrij gecertificeerd bedrijf aan het CO-vrij logo (zie afbeelding boven aan deze pagina). Je kunt ook zoeken in het online register van de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborg Bouw. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 20-03-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Onze vestigingen
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie