Hoe mogen we je helpen?

Financieel journaal, de elektrische fiets

Er zijn steeds meer elektrische fietsen in opkomst. Meer dan de helft van verkochte fietsen zijn elektrische fietsen. Deze fiets is een motorrijtuig maar valt de elektrische fiets onder de wetaansprakelijkheidsverzekering voor particulieren?

 De elektrische fiets

De elektrische fiets is onderdeel van de categorie, motorrijtuigen. Volgens artikel twee is het verplicht voor iedere eigenaar of houder van een motorrijtuig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze wet geldt niet voor de elektrische fiets en is daarmee een uitzondering op artikel twee. Je bent niet verplicht om een WA-verzekering af te sluiten bij een ebike.  De elektrische fiets is dan ook niet WA-verzekeringsplichtig.

 In het kort: een ebike is wél een motorrijtuig, maar hoeft níet verplicht WA-verzekerd te worden.

 De opgevoerde elektrische fiets

Maar als we het hebben over de opgevoerde fiets dan veranderen de regels. Een opgevoerde elektrische fiets is een fiets waarvan de trapondersteuning niet stopt bij 25 kilometer per uur, maar pas bij 35, 40 of soms pas bij 45 kilometer per uur. Hierom valt deze fiets wel onder de WA-verzekeringsplicht.

De Speed-pedelec

Een speedpedelec oftewel een tweewieler, met een elektrische trapondersteuning rijdt niet harder dan 45 km per uur. Een speed-pedelec is zo gebouwd om deze snelheid veilig te kunnen rijden. Bovendien geldt voor de speed-pedelec een WA-verzekeringsplicht, een helmplicht en een AM-rijbewijsplicht voor de bestuurder, en de speed-pedelec mag op de rijbaan in plaats van het fietspad.

Belangrijke informatie omtrent de opgevoerde elektrische fiets

Met een opgevoerde fiets kunnen gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan.

Het is niet verboden om een elektrische fiets op te voeren. Het is wél verboden om met deze fiets op de openbare weg te fietsen. Er wordt nog niet actief opgetreden tegen eigenaren van opgevoerde elektrische fietsen. Pas bij een schade, wordt er gecontroleerd of deze opgevoerd is of niet.

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 18-01-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Onze vestigingen
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie