Hoe mogen we je helpen?

Bespaartips voor een financieel gezond jaar!

Bespaartips voor een financieel gezond jaar

Het Nibud ziet dat huishoudens meer dan de helft van hun inkomen kwijt zijn aan de vaste lasten. In tien jaar is dit de eerste keer dat zo’n groot deel van het budget is opgegaan aan de vaste lasten. Hierdoor is de druk op de portemonnee erg groot. Onderstaand volgen een aantal tips die je jaarlijks kunt gebruiken om te besparen.

Tip 1 Maak jaarlijks een begroting. Dit kan aan de hand van het Nibud Persoonlijk Budgetadvies. Kijk ook eens in het Nibud Budgethandboek, het standaard naslagwerk voor professionals die consumenten adviseren over hun financiën.

Tip 2  Elke maand schrijft de hypotheekverstrekker de maandpremie van je rekening af. Veelal één van de hoogste vaste lasten van een huishouden. En daarom ook een goed vertrekpunt om besparingen te onderzoeken. Kijk bijvoorbeeld eens naar rentemiddeling, de mogelijkheid om van hypotheekverstrekker over te sluiten of wellicht in kleine stapjes het extra aflossen van je hypotheekschuld. Alle hypotheektips vind je via,  https://vankuringeadviesgroep.nl/hypotheektips

Tip 3 Kijk eens naar je verzekeringen (of laat een professional dit doen). Het is heel belangrijk dat je goed verzekert bent voor de risico’s die jij (of je gezin) wil voorkomen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook veranderingen in je gezinsleven die voor de verzekeraar van belang kunnen zijn. Heb je een verbouwing laten uitvoeren, geïnvesteerd in zonnepanelen of is er gezinsuitbreiding? Zulke veranderingen kunnen invloed hebben op jouw verzekeringspakket. Daarom is het van belang om jaarlijks even door je verzekeringen heen te lopen.

Tip 4 Tja, over de huidige energierekeningkosten kunnen we helaas weinig adviseren. Gelukkig ziet de overheid ook de urgentie omtrent dit onderwerp en worden er regelingen getroffen. Desalniettemin zou je zelf ook kunnen denken aan verduurzamen zodat je energieverbruik minder is. Heb je bijvoorbeeld al kieren dicht gemaakt, de spouwmuren geïsoleerd of apparaten die op gas werken vervangen voor elektrische apparten? Je bespaart hiermee enorm op de energiekosten, vooral nu deze torenhoog zijn. Ook is het veel beter voor het milieu en draag je bij aan een gezonde omgeving.

Tip 5  Controleer al je abonnementen. Samen kosten deze veelal meer dan je graag zou willen. Denk aan de sportschool, mobiele telefoons, internet, tv, kranten en tijdschriften. Behalve het controleren en eventueel opzeggen van je abonnementen zou je ook kunnen overwegen om als gezin een abonnement af te sluiten. Bekijk ook of je wellicht je abonnement kunt oversluiten.

Tip 6 Aan het eind van elk jaar kun je van zorgverzekeraar veranderen. De ervaring leert dat dit loont. Soms heb je een aanvullende dekking die je niet gebruikt of heb je juist wel zorg nodig die je wil verzekeren voor het aankomende jaar zodat je eigen kosten lager worden. Vanwege de hoge vaste lasten stappen veel huishoudens over naar een natura of select polis. Dit betekent dat enkel gecontracteerde zorg 100% wordt vergoed. Zorg van een niet gecontracteerde zorgverlener wordt deels betaald door de zorgverzekeraar. Je eigen bijdrage kan hierdoor oplopen van 10 tot 40% van je originele zorgrekening.

Al met al kunnen kleine beetjes al een groot verschil maken in het kostenpatroon en kun je zo, ook in deze dure tijden meer geld overhouden om lekker op vakantie te gaan, of juist meer in het spaarpotje te bewaren voor de toekomst van jou en je kinderen.

Meer vragen? Vraag het jouw financieel adviseur!


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 30-01-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Onze vestigingen
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie