Hoe mogen we je helpen?

Tips om veilig te verwarmen in de wintermaanden

Veilig verwarmen in de wintermaanden

Door de hoge gasprijzen gaan we op zoek naar verschillende manieren om het huis te verwarmen. Zo gaat bijvoorbeeld op verschillende plekken een losse elektrische kachel of open haard aan. Het is natuurlijk fijn om zo geld te kunnen besparen, maar het brengt wel een aantal risico’s met zich mee. Hieronder geven we een aantal tips mee:

Schoorsteen

Allereest is het van belang om je schoonsteen tijdig schoon te maken voordat deze in gebruik wordt genomen. De schoorsteen is in de zomermaanden een hele tijd niet gebruikt, waardoor er in de tussentijd iets vast kan komen te zitten, zoals een vogelnest. Dit kan bij het aanzetten van de kachel een oorzaak zijn van een woningbrand.

1 Op de 3 woningbranden ontstaat door een schoorsteenbrand

Het is van belang om de schoonmaak te laten verrichten door een professioneel bedrijf. Zij hebben de juiste tools om ervoor te zorgen dat de schoorsteen zo veilig mogelijk wordt schoongemaakt. Ook is het gelijk een bewijs voor de verzekeraar dat de schoorsteen is schoongemaakt door een erkend bedrijf.

Pelletkachels

Bij Pelletkachels is het belangrijk om de afvoerpijp regelmatig schoon te maken. Vervuilde afvoerpijpen kunnen brand veroorzaken.

Olie en petroleumkachels

De warmte opbrengst van olie- en petroleumkachels is veel lager dan die van een op gas gestookte cv-ketel. Daarnaast brengen walmende kachels schadelijke stoffen met zich mee die niet goed zijn voor de gezondheid. Bij gebruik van deze kachels is het van belang om deze op veilige afstand van meubels en andere stoffen te plaatsen. Alleen dan loop je niet het risico dat ze in brand vliegen. Ook het bijvullen van een kachel moet je nooit doen als de kachel aanstaat. 

Kaarsjes

Ook is het mogelijk om het huis te verwarmen met waxinelichtjes. Het gevaar bij waxinelichtjes is dat er veel fijnstof vrijkomt. Dit is schadelijk voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk om kaarsen in een glas of geschikte standaard te plaatsen. Ook moet de kaars stevig staan. Druipend kaarsvet kan ook leiden tot ontbranding van papier of hout.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 02-11-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Onze vestigingen
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie