Hoe mogen we u helpen?

Hoe enorm duur is een creditcard?

Het hebben van een creditcard is handig, vooral tijdens de vakantie. Maar het is ook gelijk een valkuil. De kosten kunnen namelijk hoog zijn.

Er zijn een aantal misverstanden over de creditcard die je veel geld kunnen kosten. Het bezitten van een creditcard is niet kostbaar. Het betalen met de kaart kan gratis zijn, maar het is wel opletten hoe je de creditcard gebruikt. Bij verkeerd gebruik betaal je namelijk een rente tot wel 14 procent. Tijdens de coronacrisis is besloten om de maximale rente te verlagen naar 10 procent, maar de kosten blijven dus wel hoog.

De kosten worden pas hoog als je besluit om de schuld niet weer aan te zuiveren en gespreid terug te betalen.​

 

Hoe maak je tegen lage kosten gebruik van een creditcard?

Ga je op vakantie en wil je altijd geld op zak hebben, maar geen contant geld meenemen? Met een creditcard kun je veilig op vakantie. Je kunt betalen in het buitenland tot het maximum op de kaart bereikt is. Als je na de vakantie het bedrag weer aanzuivert wat je via de kaart hebt uitgegeven, betaal je er geen rente over. De kosten worden pas hoog als je besluit om de schuld niet weer aan te zuiveren en gespreid terug te betalen.

Wat maakt de creditcard zo duur?

Het bezitten van een kaart kost je tussen 10 en 20 euro per jaar. De grote kosten zitten in het gespreid terugbetalen van de ontstane schuld. Normaal gesproken mogen banken een rente rekenen van maximaal 14 procent, en de meeste banken gaan dan ook op het maximum zitten. Over een creditcardschuld van 2.000 euro, betaal je dus 280 euro per jaar aan rentelasten. Een schuld open laten staan op een creditcard is dus zeker geen aanrader.

Sluit liever een persoonlijke lening af

Het lenen van geld kost geld, maar je kunt de kosten wel zo laag mogelijk houden. Een creditcard en het rood staan op de betaalrekening zijn voorbeelden van dure leenvormen, maar hetzelfde kun je bijvoorbeeld ook zeggen over betalingsregelingen bij postorderbedrijven. Het gespreid terugbetalen van een schuld lijkt misschien aantrekkelijk, maar dat is het zeker niet. Heb je een dure leenvorm en niet de mogelijkheid om deze schuld af te lossen? Bundel de schulden liever in één persoonlijke lening. Dat maakt het lenen goedkoper en je hebt alles inzichtelijk bij één partij.

Een creditcard is ongunstig bij het aanvragen van een hypotheek

Het op naam hebben van een creditcard zorgt ervoor dat je minder hypotheek kunt krijgen op je inkomen. Je krijgt namelijk een BKR registratie ter hoogte van het maximale leenbedrag op de creditcard. Bij het aanvragen van een hypotheek kan het noodzakelijk zijn om de creditcard op te heffen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 22-07-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens

Meer Keuzes
Onze vestigingen
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie