Hoe mogen we u helpen?
09-09-2019

Kun je geld verdienen met een vakantiehuis?

Een vakantiehuis kun je kopen voor je eigen vermaak, maar verhuren is ook een optie. Door verhuur kun je er ook nog geld mee verdienen. Maar hoe interessant is dat?

Een vakantiehuis in één van de mooie streken van Nederland kan in meerdere opzichten een goede investering zijn. Tijdens vakanties en in de weekenden kun je er zelf naar toe en je kunt het huis verhuren in tijden dat je er geen gebruik van kunt of wilt maken. Maar wat zijn daar de risico's van?

Een tweede huis kopen

De huizenprijzen zijn de laatste jaren sterk gestegen. Ook vakantiehuizen zijn in waarde gestegen. In vergelijking met een aantal jaren geleden moet je nu dus veel meer betalen voor de aankoop.
Een volledige financiering voor een vakantiehuis gaat overigens niet lukken. Je moet dus in ieder geval een deel van een vakantiehuis contant af kunnen rekenen. Onder strikte voorwaarden kun je er een lening voor afsluiten.
Doe wel eerst goed je huiswerk voordat je een vakantiehuis koopt. Niet alle huizen renderen namelijk even goed. Kijk ook na hoe hoog de vaste lasten worden. Hoeveel moet je bijvoorbeeld per jaar betalen aan het vakantiepark waar het huisje staat?

Is een vakantiehuis goed te verhuren?

Voor de verhuurbaarheid zijn de locatie en de faciliteiten bepalend. En je moet een manier vinden om jouw vakantiehuis aan de man te brengen. Kopers die ook willen verhuren moeten goed letten op wat huurders belangrijk vinden. Informeer bij de verkopers hoe vaak in het jaar zij het huis verhuurd hebben. Natuurlijk let je ook op luxe en comfort, maar huizen met meer luxe zullen gemiddeld wel duurder zijn. Maak vóór de aankoop een inschatting wat je per jaar aan inkomsten kunt verwachten. Voor het aanbieden van het huis kun je de samenwerking zoeken met partijen die de verhuur voor jou regelen. Hier komen wel kosten uit voort, maar het biedt ook gemak. Het schoonmaken van het huisje kunnen ze ook voor jou regelen. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij:

  • Belvilla
  • Casamundo
  • Booking.com
  • HomeAway

Waardestijging of - daling?

Het kopen van een huis is een manier van beleggen. De waarde kan namelijk stijgen, maar ook dalen. Voor een vakantiehuis geldt dat in een nog sterkere mate. Bij een sterke daling van de waarde kun je een groot deel van de investering weer verliezen. Vooraf kun je niet inschatten hoe de waarde zich gaat ontwikkelingen. Je bent ook afhankelijk van factoren waar je geen invloed op hebt. Het huis kan sterk in waarde dalen door wanbeleid van een bungalowpark waar het huisje staat. Besef goed dat het kopen van een vakantiehuis niet zonder risico’s is.

Houd ook rekening met de vaste lasten en onderhoudskosten

Iedere maand moet je betalen voor de eventuele hypotheek op het huis, alleen blijft het daar niet bij. Je betaalt ook gewoon vaste lasten die je ook voor je eigen woning hebt. Denk maar eens aan de energierekening, de verzekeringen en de gemeentelijke belastingen. En vergeet de kosten die het vakantiepark in rekening brengt niet. Daarnaast speelt het onderhoud een rol. Die kosten kunnen zelfs hoger zijn dan van je eigen woning.

Waardeontwikkeling, verhuuropbrengst, doorlopende kosten en de manier waarop het vakantiepark zich ontwikkelt zijn de belangrijkste factoren bij het antwoord op de vraag "doen of niet?". Maar als je daar niet bang voor bent, kan een vakantiehuis een prachtig bezit zijn. Week in, week uit.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens

Meer Keuzes
Onze vestigingen
Wat is het voordeel van hypotheek oversluiten?
meer informatie
Hypotheekrente nu al vanaf: (En bekijk gelijk alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen?
meer informatie