Hoe mogen we u helpen?
08-08-2019

Hypotheek aflossen, of je huis verduurzamen?

Met spaargeld kun je jouw hypotheek versneld aflossen of je aflossingsvrije hypotheek verlagen. Of je gaat je huis verduurzamen. Wat kies je?

Duurzaamheid zorgt voor lagere maandlasten, maar de verantwoordelijkheid voor onze planeet weegt ook steeds zwaarder mee. Als je minder energie verbruikt lever je natuurlijk maar een heel kleine bijdrage aan het verbeteren van ons klimaat, maar alle kleine beetjes helpen. Minder energie verbruiken zorgt ook nog eens voor een lagere energierekening, maar je moet wel eerst flink investeren. Of kun je toch beter de hypotheek aflossen?

Zonnepanelen bijvoorbeeld?

De energierekening vormt een steeds groter deel van onze maandelijkse vaste lasten. Mede ook door het verduurzamen van onze samenleving. Het verbruiken van energie wordt namelijk duurder gemaakt om het energiezuiniger leven aan te moedigen. Je kunt bijvoorbeeld 10 zonnepanelen aanschaffen voor een bedrag van 6.000 euro. De besparing is afhankelijk van hoeveel energie je met de panelen opwekt, maar je kunt uitgaan van 54 euro per maand volgens een grote Nederlandse energieleverancier. Een berekening leert dat je de investering terugverdient in ruim 9 jaar. Vergelijkbare berekeningen kun je ook maken voor andere duurzame investeringen.

Wat levert het extra aflossen op de hypotheek op?

In één keer een bedrag aflossen op de hypotheek zorgt ook voor een besparing per maand. De hoogte van de besparing hangt af van je hypotheekrente. Als je nog een hypotheekrente van 4 procent betaalt, is de besparing van het extra aflossen natuurlijk groter dan bij een percentage van 2 procent. Een eenmalige aflossing van 6.000 euro (de kostprijs van 10 zonnepanelen) geeft een maandelijkse besparing op de rentelasten van 20 euro bij een hypotheekrente van 4 procent. Bij een hypotheekrente van 2 procent bedraagt de besparing maar 10 euro per maand.

Met extra aflossingen los je de schuld af

Er is natuurlijk wel een groot verschil tussen het investeren in zonnepanelen en het aflossen op de hypotheek. Bij een extra aflossing van 6.000 euro daalt de hypotheekschuld. Bij het verkopen van je huis zal de overwaarde door de extra aflossing wat hoger zijn geworden. Maar we moeten ook nog een kanttekening plaatsen bij de besparing door het extra aflossen. Je krijgt door het extra aflossen ook een kleiner fiscaal voordeel, want de betaalde hypotheekrente is normaal gesproken aftrekbaar van het inkomen.

Wat zijn jouw toekomstplannen?

Als jouw plannen zijn om het huis op termijn te verkopen, is het nog maar de vraag of het investeren in energiebesparing een verstandig besluit is. Het gevaar is namelijk dat de investering groter is dan de hogere verkoopopbrengst. Een verduurzaamde woning is overigens wel gemakkelijker en tegen een betere prijs te verkopen, maar de investering kan groter zijn dan de waardevermeerdering. In dat geval kun je ook beter niet meer extra aflossen. Houd het geld liever vrij besteedbaar voor bijvoorbeeld het kopen van de volgende woning.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens

Meer Keuzes
Onze vestigingen
Bereken de maandlasten
meer informatie
Hypotheekrente nu al vanaf: (En bekijk gelijk alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen?
meer informatie