Hoe mogen we je helpen?

Hypotheekaanvraag moeilijker bij ´rood staan´.

Per december worden ook kleine kredieten vanaf 250 euro geregistreerd bij het BKR. Kun je nu nog wel rood staan? Want daarmee wordt de maximaal haalbare hypotheek lager.

Deze maatregel is ingesteld om de consument te beschermen tegen overcreditering, maar voelt eigenlijk als consumentje pesten. Want ook het 'rood staan' wordt straks meegenomen bij het beoordelen van de opeenstapeling van schulden. En voor potentiële huizenkopers kan dat een probleem zijn.

Een hypotheek krijgen wordt lastiger

Bij het kopen van een huis worden er al flinke barrières opgeworpen, nog meer erbij maakt een eigen huis weer minder bereikbaar. Een grote groep Nederlanders heeft nu al moeite om een eigen huis te financieren, het wordt er niet beter op.
Stel, je mag op je betaalrekening 1.500 euro rood staan. Het gevolg voor een aan te vragen hypotheek is straks, dat je ongeveer 8.400 euro minder kunt lenen.
Erger wordt het wanneer iemand meerdere betaalrekeningen heeft. Wanneer al die betaalrekeningen hun eigen 'kredietlimiet' hebben worden de kansen op een hypotheek wel steeds kleiner. 

 

Verwijder of verlaag je kredietlimiet

Veel banken bieden een dergelijke kredietlimiet vaak standaard aan. Sta je nauwelijks rood? Verzoek de bank dan om de limiet te verlagen of zelfs helemaal uit te zetten. Met internetbankieren kun je dat vaak al zelf regelen, anders moet je met de bank telefonisch contact opnemen. Verlaag de limiet naar maximaal 250 euro. Hou er rekening mee dat het wel tijd gaat kosten om het aan te passen. Want bij een hypotheekaanvraag is het van belang, dat die verlaging van de kredietlimiet ook is doorgevoerd bij het BKR.

Begin hier dus al mee voordat je een huis koopt. Want een paar weken behandeltijd is geen uitzondering. Dit vertraagt de doorlooptijd van een aangevraagde hypotheek.

Ook als je nooit rood staat krimpt de maximale hypotheek!

Bij het BKR wordt niet geregistreerd hoeveel je rood staat, maar hoeveel je rood kunt staan. Het maakt dus niet uit of je er wel of niet gebruik van maakt. Hetzelfde geldt voor een doorlopend krediet die volledig is afbetaald, maar nog wel actief is. Ook een creditcard gaat ten laste van jouw leencapaciteit.

Op zich goed dat kleine kredieten nu ook geregistreerd worden, maar het is wel weer een extra hindernis bij het aanvragen van een hypotheek. Zeker als je meerdere betaalrekeningen hebt waar je rood op kunt staan.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 26-10-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Onze vestigingen
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie